AVIZ

Aviz

Se anunţă şedinţa Seminarului Ştiinţific de Profil la specialitatea

651.02 – Teoria şi istoria arhitecturii, care va avea loc în data de 5 aprilie, ora 14.30, în Sala Argintie a AŞM (bd. Ştefan cel Mare, 1).

 Pretendent: prot. mitr. Manole Brihuneţ.

Tema: Cimitirele Moldovei medievale: studiu arhitectural, istoric și artistic.

Conducător: m. cor., dr. hab. Mariana Şlapac.

Structura tezei: Introducere, 3 capitole, concluzii generale și recomandări. Volumul total al tezei – 206 de pagini, text de bază – 149 de pagini, bibliografie cu 280 de titluri (în limba română, rusă, franceză), o anexă cu 33 de planșe. Conţinutul de esenţă al tezei este reflectat în 35 de publicații științifice, inclusiv două monografii.

Cuvinte-cheie: cimitir, tipologia cimitirelor, necropolă, arhitectură ecleziastică, biserică, plan, secţiune, repertoriu, tipologia bisericilor din cimitir, monumente funerare.

Domeniul de cercetare: se referă la studiul artelor vizuale, istoria şi teoria arhitecturii.

Scopul tezei: reflectarea multilaterală a spaţiului cultural al cimitirelor vechi şi ale părților sale compozante în contextul evoluției arhitecturii de cult şi a construcţiilor funerare.

Obiectivele tezei: valorificarea particularităţilor arhitectural-istorice şi artistice ale cimitirelor vechi; repertorierea, descrierea, sistematizarea şi includerea în circuitul ştiinţific a celor mai reprezentative cimitire, biserici din cimitir și construcții arhitecturale funerare.

Noutatea şi originalitatea lucrării rezidă din specificul tezei, care prezintă o primă investigaţie în istoriografia naţională, elaborată prin valorificarea ştiinţifică a materialului arhivistic, istoric, cartografic, epigrafic, iconografic și documentarea pe teren. În premieră a fost prezentat un tablou complex al evoluției cimitirului, realizat în funcţie de vechime, tipologie, construcţie, forme ornamentale; au fost repertoriate biserici şi construcţii arhitecturale funerare.

Problema ştiinţifică importantă soluţionată constă în identificarea și elucidarea particularităților specifice ale evoluției arhitecturale, istorice și artistice a spațiului cimitirelor vechi în contextul evoluției arhitecturii de cult și funerare în teritoriul Moldovei de est, având ca rezultat determinarea unui compartiment științific important al culturii materiale și spirituale în vederea completării patrimoniului național, racordării la politicile culturale ale republicii privind valorificarea științifică, conservarea şi interpretarea patrimoniului cultural al țării.

Semnificaţia teoretică a tezei se exprimă în argumentarea ştiinţifică a rezultatelor prin diversificarea ştiinţifică a studiului artelor vizuale; tipologiile prezentate pot servi ca suport metodologic pentru viitoarele lucrări de sinteză în domeniul arhitecturii de cult şi funerare.

Valoarea aplicativă a lucrării şi implementarea rezultatelor ştiinţifice. Conţinutul teoretic şi practic al tezei constituie o sursă de informare în repertorierea cimitirelor vechi, bisericilor și monumentelor funerare. Rezultatele tezei pot fi folosite ca suport didactic în instituţiile de învăţământ la specialităţile Istoria arhitecturii, Teologie, Istorie, Educaţie Civică. Prin sinteza cercetărilor, constatărilor teoretice şi a recomandărilor, se contribuie la diversificarea unor lucrări de sinteză, a unor cursuri de specialitate privind arhitectura de cult.