AVIZ

AVIZ
Şedinţa Seminarului Ştiinţific de profil la specialitatea 654.01- Arta Teatrală,
arta coregrafică, va avea loc în data de 4 aprilie, ora 13.00, Sala Argintie
(bd. Ştefan cel Mare, 1)
Pretendent: Catereva Irina.
Tema: Mijloacele transcendentale de expresivitate actoricească în teatrul European în a doua jumătate a secolului XX.
Conducător: dr. Angelina Roşca.

Structura tezei: introducere, trei capitole, concluzii și recomandări, bibliografia din 250 de surse, 31 de anexe, 140 pagini ale textului de bază. Au fost publicate 15 lucrări științifice.
Cuvinte-cheie: mijloace transcendentale de expresivitate actoricească, expresivitatea transcedentală a actorului, expresivitatea supraindividuală a actorului, teatrul transcendental, actul transpersonal, limbajul universal de expresivitate actoricească.
Domeniul de studiu: studiul artelor și culturologie.
Obiectivele tezei: scopul – definiţie a fenomenului mijloacele transcendentale de expresivitate actoricească; sarcini – definirea termenilor dezvoltarea şi îmbunătăţirea de expresivitate transcendentală a actorului, defini mijloace transcendentale de expresivitate actoricească, examinaţi conţinutul acestui fenomen teatrologic.
Noutatea şi originalitatea ştiinţifică: acest studiu este prima conceptualizarea teoretică a mijloacelor transcendentale de expresivitate actoricească în teatrologia Moldovei. Este o abordare multidisciplinară.
Semnificaţia teoretică: pentru prima dată în teatrologie din Republica Moldova se analizează și definit fenomenul – mijloace transcendentale de expresivitate actoricească, natura și scopul acestora. În același timp, se conturează tendințele transcendentale ale teatrului modern, și obțin o claritate noţiunile – teatru transcendental și act transpersonal al actorului-om, cauzând necesitățile mijloacelor transcendentale de expresivitate actoriceacsă. Este introdusă o terminologie nouă la nivelului modern de dezvoltare a gândirii științifice și a înțelegerii problemei, care permite să fie utilizată în cercetările ulterioare.
Valoarea aplicativă a lucrării: materialele și concluziile acestei teze pot fi folosite în următoarele cercetări știinţifice în domeniul teatrologie, a istoriei și teoriei teatrului. Ele pot deveni esențiale în pregătirea cursurilor la istoria și teoria teatrului, la Arta actorului, la regie, la cursurilor speciale. Totodată, rezultatele cercetării pot fi folosite pe scară largă în practica teatrului modern.