Inaugurarea expoziției comemorative și lansarea monografiei „Alexei Marco. Amintiri…”

Muzeul Național de Istorie a Moldovei organizează miercuri, 21 februarie, începând cu ora 15.00, inaugurarea expoziției comemorative „Alexei Marco. Amintiri…”.

Atât expoziția, cât și monografia prezintă destinul celui mai renumit bijutier din Moldova, Alexei Marco. A intrat în istoria artelor decorative din Republica Moldova nu doar ca unul dintre cei mai talentaţi, celebri şi apreciaţi giuvaiergii din a doua jumătate a secolului XX, dar şi ca artist plastic, specialist în emailare artistică şi prelucrarea fildeşului.În cadrul manifestării de inaugurare va fi lansată cartea „Destinul giuvaiergiului din Moldova. Alexei Marco”, semnată de Liliana Condraticova. Volumul a apărut la Chișinău (Tipogr.: Notograf Prim) în 2017.

Expoziția va cuprinde documente și fotografii despre soarta familiei Marco din Sturzeni (r-nul Căușeni), deportată în Siberia în 1949, precum și obiecte de artă decorativă realizate de artistul plastic Alexei Marco. Lucrările de artă provin din colecția Muzeului Național de Artă al Moldovei, colecția Muzeului Național de Istorie a Moldovei, dar și din colecția personală a Dariei Grabco (sora plasticianului).

Expoziția va fi prezentată în holul de la etaj al Muzeului Național de Istorie a Moldovei până la 15 martie 2018.