Apariție editorială: Tudor Stăvilă. Artele frumoase din Basarabia în secolul al XX-lea

Recent, cercetătorul principal Tudor STĂVILĂ, doctor habilitat în studiul artelor, a publicat monografia Artele frumoase din Basarabia în secolul  al XX-lea.

Monografia  face referinţă la studiile artiştilor plastici basarabeni în capitalele Europei Occidentale din şi creaţia lor din secolul XX, care a evoluat departe de graniţele Basarabiei. De la Chișinău și Odessa, la Sankt Petersburg și Moscova, unde au studiat și activat basarabeni, urmând traseul la Paris, București și Iași, în Belgia, Germania și Olanda, SUA și Canada. În acest sens un rol important 1-a avut Bruxellesul, Amsterdamul, Munchenul, dar mai ales Parisul, unde s-a constituit cea mai numeroasă colonie de pictori basarabeni, Franţa revendicându-şi dreptul de ai considera oameni de creaţie francegi. Este o carte despre destinele pictorilor basarabeni și o analiză comparativă a soartei celor care s-au întors în 1940 în „viitorul luminos” din „rss moldovenească” cu a celor care și-au continuat activitatea în patriile lor adoptive. Acoperind una dintre principalele lacune în cercetarea culturii naţionale din perioada modernă şi contemporană, artele plastice din Basarabia în secolul al XX-lea, identifică şi valorifică patrimoniul artistic şi legăturile lui inerente cu arta occidentală.

Felicităm autorul cu ocazia editării cărții. Succese în continuare !

Artele frumoase din Basarabia în secolul  al XX-lea. Chişinău, Editura Arc, Combinatul Poligrafic,   2019, 420 pag., ISBN 978-9975-0-0519-3