LANSAREA VOLUMULUI „ARTA CINEMATOGRAFICĂ DIN REPUBLICA MOLDOVA”

La 31 martie 2015 a avut loc lansarea monografiei „Arta cinematografică din Republica Moldova” (Chișinău: Grafema Libris, 2014, 640 p.), semnat de dr.hab. Ana-Maria Plămădeală, dr. Dumitru Olărescu şi dr. Violeta Tipa. Volumul „Arta cinematografică din Republica Moldova” a fost editat cu sprijinul financiar al Academiei de Ştiinţe a Moldovei şi al Ministerului Culturii al Republicii Moldova și a fost înalt apreciat, autorii fiind desemnaţi laureaţi ai Premiului AȘM la nominalizarea „Realizări ştiinţifice valoroase ale savanţilor”.

Manifestarea organizată de Institutul Patrimoniului Cultural a reunit peste 80 de participanţi – cercetători ştiinţifici, scriitori, compozitori, regizori, critici literari, ziarişti, oameni de cultură şi toţi cei pasionaţi de arta cinematografică. În cuvântul de salut domnul dr.hab. Aurelian Dănilă, coordonator al Secţiei Ştiinţe Umanistice şi Arte, a subliniat deosebita contribuţie a autorilor la scrierea istoriei cinematografiei naţionale. Domnul dr. Igor Şarov, viceministrul Culturii, a menţionat în alocuțiunea de salut colaborarea fructuoasă între Ministerul Culturii şi Institutul Patrimoniului Cultural, felicitând autorii cu apariţia volumului multaşteptat. Preşedintele Uniunii Cineaştilor din Republica Moldova, domnul Sergiu Prodan, a îndemnat pe cei prezenţi să „lupte ca această carte să nu rămână doar un pomelnic, ci să fie o piatră de temelie în istoria cinematografiei din ţară”, accentuând că filmul autohton trebuie să evolueze în continuare. Asupra valorii monografiei ca o contribuţie fundamentală în arta naţională s-a pronunţat directorul IPC dr.hab. Victor Ghilaş, care a accentuat că autorii timp de mai mulți ani şi-au concentrat eforturile pentru a releva rolul important și a scoate în evidenţă genurile artei cinematografice, cum ar fi filmul de acţiune, filmul de nonficţiune şi filmul de animaţie.

Invitaţii speciali au venit cu discursuri referitoare la diverse aspecte ale monografiei, provocând o serie de amintiri despre primele filme turnate la studioul „Moldova-Film”, primii regizori, actori, compozitori ş.a., care au făcut cunoscută ţara noastră dincolo de hotarele ei. Academicianul Eugen Doga a subliniat că este bucuros că are o asemenea carte, că noi toţi avem parte de această carte. Felicitând autorii care au realizat o carte valoroasă, maestrul le-a urat mult spor în continuarea lucrului de căutare şi cercetare. Actorul, regizorul şi ex-ministrul Culturii Ion Ungureanu s-a referit asupra aspectelor profund filosofice ale cărții, noțiunilor aflate dincolo de timp, despre Putere şi Creaţie, despre Ideologie şi Creator, menţionând că lucrarea trebuie citită foarte atent, ea reprezentând un salt calitativ în privinţa mai multor lucruri, conducând cititorul spre conştientizarea faptului a ceea ce suntem. Dr.hab. Tudor Stavilă, director al Centrului Studiul Artelor, a reliefat că „Arta cinematografică din Republica Moldova” este „o carte scrisă cu pasiune şi din pasiune”, cu o lectură uşoară, în care au fost analizate filme bune şi mai puţin bune.

O analiză detaliată a monografiei a fost făcută de dr. Ana Ghilaş, care a accentuat aportul generaţiei şaizeciştilor în istoria cinematografiei şi a reiterat atât ponderea tandemurilor creator-scenarist, actor-regizor, scriitor-scenarist, cât şi analiza obiectuală a filmului, relaţia etic-estetic şi etic-extraestetic, simbol-mit, destinul actorilor şi regizorilor, a menţionat excursul amplu făcut de autori în istoria filmului, a evidenţiat importanța producerii primelor filme din Basarabia şi a filmelor despre Basarabia, ponderea folclorului în arta cinematografică. În această carte se simte individualitatea autorului, legătura dintre elementul romantic şi cel realist. O atenţie aparte a revenit filmului de animaţie, începând cu ecranizările poveştilor lui Ion Creangă, urmate de filmele turnate pe baza operelor lui Spiridon Vangheli şi faimosul Guguţă, în care este evidentă relaţia text-muzică, completată de un aspect foarte important cum ar fi psihologia vârstelor. Şi dacă dna Violeta Tipa mai are aşteptări de la filmul de animaţie, atunci dna Ana-Maria Plămădeală şi dl. Dumitru Olărescu îşi încheie studiile fundamentale pe o notă puţin pesimistă în ceea ce priveşte soarta filmului autohton. Criticul literar, dr.hab. Ion Ciocanu a subliniat că monografia este un omagiu plenar adus majorităţii filmelor din spaţiul ţării noastre: „Este o carte ce se citeşte cu o mare plăcere, în care se întrevede sufletul şi în fiecare propoziţie se simte inima autorului”. Importanţa volumului a fost apreciată şi de criticul literar Tudor Palade, care a menţionat caracterul enciclopedic al acestui studiu profund şi analitic. Operatorul Pavel Bălan a fost surprins să regăsească în paginile cărții majoritatea numelor reprezentative pentru arta naţională, iar regizorul Constantin Balan a reiterat valoarea educativă a volumului, care va fi de un mare folos pentru tineretul studios, pentru generaţiile următoare.

În încheiere, dr.hab. Victor Ghilaş, felicitând autorii cărții cu această realizare de excepţie, a menţionat că a fost dat un start bun în studiul istoriei artei cinematografice şi rămânem în speranţa că volumul va fi distribuit la toate bibliotecile din ţară, își va găsi cititorul fidel, dornic de a pătrunde în tainele celei de a șaptea artă.

Liliana Condraticova,

secretar ştiinţific al IPC

lansare_cinemaografie_1lansare_cinematografielansare_cinematografie_2