ŞEDINŢA SEMINARULUI ŞTIINŢIFIC DE PROFIL
la specialitatea 651.02. – Teoria şi istoria arhitecturii
a pretendentei la grad ştiinţific de doctor
în studiul artelor şi culturologie CEASTINA Alla, cu tema tezei de doctor (în limba rusă)
„Творчество архитекторов Бессарабии в первой половине XIX в.”
(„Creaţia arhitecţilor din Basarabia în prima jumătate a secolului al XIX-lea”),
conducător ştiinţific dr. hab. în studiul artelor, m. cor. al AŞM ŞLAPAC Mariana
Şedinţa Seminarului Ştiinţific de profil va avea loc la 17 iunie 2015, ora 10.00,
în Sala Argintie, bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt, nr. 1, et. I
Teza include: Introducere, 4 capitole, o bibliografie din 256 de titluri, anexe, 150 de pagini text de bază. Rezultatele cercetării au fost publicate în 19 articole ştiinţifice cu un volum total de 10,0 c.a. şi prezentate la 12 foruri ştiinţifice din Republica Moldova, Federaţia Rusă, Franţa, SUA.
Domeniul de cercetare: teoria şi istoria arhitecturii.
Scopul tezei: cercetarea creaţiei arhitecţilor din Basarabia în prima jumătate a secolului al XIX-lea.
Noutatea ştiinţifică şi originalitatea tezei este determinată de abordarea complexă a cercetării evoluţiei arhitecturii, manifestarea diferitor stiluri, activitatea arhitecţilor din Basarabia în prima jumătate a secolului al XIX-lea, prezentată în baza surselor publicate şi a noilor documente depistate în arhivele din Republica Moldova, Rusia, Ucraina.
Problema ştiinţifică soluţionată constă în identificarea unor nume noi ale arhitecţilor basarabeni, care au activat în Basarabia în prima jumătate a secolului al XIX-lea, determinarea contextului arhitectural al regiunii prin prisma creaţiei arhitecţilor vremii.
Valoarea aplicativă a lucrării. Materialele acumulate în teză pot fi utilizate în procesul de cercetare ştiinţifică. Lucrarea poate constitui o bază documentară şi suport pentru investigaţiile ulterioare în domeniul istoriei şi teoriei arhitecturii. Cercetarea poate servi drept sursă metodică complementară la studierea arhitecturii regiunii pornind de la creaţia şi aportul arhitecţilor şi inginerilor de cadastru. Rezultatele cercetării pot fi folosite pentru elaborarea unui suport ştiinţifico-metodic referitor la evoluţia arhitectural-urbanistică în Basarabia.