MARIA BIEŞU – POSESOAREA UNEI VOCI DUMNEZEIEŞTI, O VEŞNICIE CARE NE VA ONORA PE TOŢI

Academia de Ştiinţe a Moldovei a comemorat-o, în cadrul unei mese rotunde, pe Primadona Operei Naţionale – Maria Bieşu, care, anul acesta, ar fi împlinit 80 de ani de la naștere.

Oameni de ştiinţă şi cultură, colegii de la Teatrul Naţional de Operă şi Balet, studenţi, admiratori ai creaţiei Mariei Bieşu, au venit la eveniment pentru a-i aduce un omagiu, celei mai bune Cio-Cio-San,  care a dus faima ţării noastre în întreaga  lume şi a rămas în memoria celor pasionaţi de artă şi frumos.

La evenimentul organizat de Institutul Patrimoniului Cultural al AŞM au participat prim-vicepreşedintele AŞM, acad. Ion Tighineanu, acad. Valeriu Matei, directorul Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu”, Chişinău, acad. Gheorghe Mustea. compozitor, prim-dirijor al Orchestrei Simfonice a Companiei „Teleradio-Moldova”, artistul poporului Mihail Munteanu, artistul poporului Petrică Racoviţă ş.a.

Participanţii la eveniment au ţinut un minut de reculegere în memoria celebrului actor Mihai Volontir, care s-a stins din viaţă în dimineaţa zile de 15 septembrie.

 În deschiderea manifestării, dr. hab., prof. Aurelian Dănilă, profesor universitar, coordonator al Secţiei Ştiinţe Umanistice şi Arte, preşedinte al Uniunii Muzicienilor, a subliniat importanţa manifestării dedicate personalităţii Maria Bieşu – marea cântăreaţă care a dus faima ţării noastre departe de hotarele ei şi care a demonstrat lumii întregi că există o şcoală vocală extraordinară în acest spaţiu mioritic dintre Prut şi Nistru. În contextul manifestărilor dedicate sopranei, Domnia Sa a menţionat şi desfăşurarea celei de-a XXIII-a ediţii a Festivalului „Maria Bieşu”, la organizarea căruia au depus eforturi susţinute Uniunea Muzicienilor, Ministerul Culturii şi Teatrul Naţional de Operă, dar şi editarea unui album-studiu, consacrat Mariei Bieşu care urma să apară zilele acestea.  „Ceea ce am avut, pe parcursul ultimilor 50 de ani în istoria culturii noastre muzicale, nu ar fi fost atât de însemnat, dacă nu ar fi fost Maria Bieşu”, a declarat Aurelian Dănilă.

 În numele conducerii Academiei de Ştiinţe a Moldovei, prim-vicepreşedintele AŞM, acad. Ion Tighineanu a salut prezența la evenimentul comemorativ dedicat regretatei, dar nu uitatei Primadone Maria Bieşu, personalitate notorie a neamului nostru. „Maria Bieșu s-a manifestat în multiple domenii, edificatoare a celor mai bune tradiţii ale artei vocale academice din Europa, o personalitate distinctă şi ponderată a societății noastre şi un Membru de Onoare remarcabil al Academiei de Ştiinţe. În toate aceste activităţi, soprana a dat dovadă de iscusinţă, perseverenţă, nobleţe și inteligenţă”, a remarcat prim-vicepreşedintele AŞM. Academicianul a specificat că despre performanţa sa vorbeşte numărul impresionant de distincţii şi titluri onorifice, precum şi rezonanţa participării distinsei soprane la diverse concursuri internaţionale. „Ca şi domniile voastre, am avut fericirea să o cunosc, să îi admir prestaţia incredibilă și să conştientizez valoarea sa pentru umanitate”, a declarat Domnia Sa. A dorit mult succes în realizarea agendei mesei rotunde, organizată în Anul Internaţional al Luminii şi a îndemnat ca prin activitatea de zi cu zi a fiecăruia să fie adusă cât mai multă lumină şi cât mai mult optimism în sufletele oamenilor, aşa cu a făcut-o întotdeauna celebra soprană Maria Bieşu.

„De multe ori mă gândesc şi îmi pare rău, regret foarte mult că ea nu este cu noi, pentru că Maria a fost şi un camerton pentru operă, ea nu permitea niciodată ca în scenă să fie ceva mediocru, nu permitea la festival să participe o cântăreaţă care nu ştie partiţia”, a relevat artistul poporului Mihail Munteanu. Cântăreţul a mărturisit că numele Mariei Bieşu întotdeauna aducea faimă ţării.  Deşi a avut mai multe propuneri şi invitaţii în alte teatre, soprana a rămas a fi un patriot al ţării şi o devotată a teatrului naţional. „Pe vremea Mariei Bieşu a fost o perioada de aur a operei”, îşi aminteşte tenorul.

 Salutând asistenţa, în numele Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu”, Chişinău, acad. Valeriu Matei a exprimat plăcerea de a asistăm la comemorarea unei mari artiste lirice, a scenei lirice, Maria Bieşu. A constat cu tristeţe că Maria Bieşu este deja o veşnicie, dar o veşnicie care ne va onora pe toţi în sensul că ne lasă un patrimoniu deosebit. „Maria Bieşu a fost o interpretă lirică de referinţă pentru întreaga cultură muzicală românească”, a remarcat academicianul.

 Pentru acad. Mihai Cimpoi a fost o deosebită plăcere să evoce tipul neasemănat al Mariei Bieşu, în care a fost îmbinat organic măreţia ei cu simplitatea, dar şi cu fermitatea în anumite momente, fermitate pe care a manifestat-o atunci când a început lupta pentru limba română.

 În cadrul evenimentului au fost prezentate şi două comunicări ştiinţifice. În expunerea sa, dr. Parascovia Rotaru a relatat despre faţetele vocaţiei Mariei Bieşu. „A iubi înseamnă a jertfi”,  iar Maria Bieşu s-a jertfit tot timpul, a menţionat autoarea. Doctorul în studiul artelor,Vasile Chiseliţă a conferenţiat despre romanţa în repertoriul cameral al Primadonei. Domnia Sa a propus analizei şi audierii trei dintre romanţele interpretate de nemuritoarea Maria Bieşu.

 Omagii au fost aduse şi de poetul Iulian Filip, care a afirmat că Maria Bieşu este posesoarea unei voci dumnezeieşti, personalitatea care a oferit un model de cutezanţă. Compozitorul-academician Gheorghe Mustea a reliefat personalitatea complexă a sopranei, talentul şi măiestria ei, sufletul generos care ne face şi pe noi să ne considerăm norocoşi că am avut o valoare, precum Maria Bieşu.

 Primadona Operei Naționale, Maria Bieșu, născută la 3 august 1935, în satul Volintiri, raionul Ștefan Vodă, a trecut la cele veşnice la data de 16 mai 2012. La 18 mai a aceluiaşi an, Guvernul Republicii Moldova a decis acordarea Teatrului Naţional de Operă şi Balet numele „Maria Bieşu”.

 

Eugenia Tofan,

Centrul Media al AŞM