Institutul Patrimoniului Cultural (IPC) în parteneriat cu Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu”, Filiala de Arte „Tudor Arghezi” a organizat la 28 septembrie 2021 ediția a III-a a Simpozionului național de Studii Culturale, dedicat Zilelor Europene ale Patrimoniului. Tradițional, din 1985, la inițiativa Consiliului Europei în luna septembrie a fiecărui an țările de pe continentul european celebrează Zilele Europene ale Patrimoniului, inițiativă preluată în 2002 de Republica Moldova. În acest an, Zilele Europene ale Patrimoniului se desfășoară sub genericul comun Patrimoniu: incluziunea tuturor.
Simpozionul de Studii culturale este înscris în lista evenimentelor științifice ale Institutului Patrimoniului Cultural, constituind unul dintre obiectivele Proiectului de cercetare Dimensiunea identitară a artelor din Republica Moldova ca factor activ al dezvoltării durabile a societății în contextul dialogului intercultural european (2020-2023), desfășurat în cadrul Centrului Studiul Artelor al IPC.
Cu un mesaj de salut către participanții la Simpozion s-a adresat dr. hab. Victor Ghilaș, directorul Institutului Patrimoniului Cultural, care a menționat semnificația acestui eveniment științific, ce se desfășoară în spiritul Convenției Faro – 2005, privind valoarea patrimoniului cultural pentru societate, fapt ce confirmă importanța accesului la patrimoniul cultural și luarea în considerare a valențelor acestuia de către fiecare comunitate, care se identifică cu el. În mesajul său de salut, dr. Mariana Harjevschi, director general al Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu” a susținut bunele practici ale parteneriatului dintre Institutul Patrimoniului Cultural și Biblioteca Municipală, ce constituie o platformă deschisă pentru întreaga comunitate academică, încurajând acest dialog pentru o cunoaștere mai bună a potențialului patrimoniului din Republica Moldova și a problemelor cu care acesta se confruntă.
Ediția a III-a a Simpozionului național de Studii Culturale și-a desfășurat lucrările on-line în trei secțiuni: Patrimoniul etnografic: expresie a spiritualității și modului tradițional de viață; Patrimoniul artistic – valoare culturală, educativă și economică pentru societatea secolului al XXI-lea; Orașul Chișinău la 585 ani de la prima atestare documentară: istorie, tradiție, patrimoniu cultural, în cadrul cărora au fost prezentate 50 de comunicări, susținute de reprezentanți ai mediului academic, universitar, bibliotecilor publice, instituțiilor de cultură din Republica Moldova, România și Germania.
Diversitatea tematică a demonstrat interesul față de problemele artei și culturii naționale, iar lucrările Simpozionului au devenind o oportunitate pentru dezbateri întru valorificarea și valorizarea patrimoniului nostru cultural în baza cercetărilor și a schimbului de experiență pe acest palier al științelor umanistice.
Comitetul de organizare
Programul și rezumatele comunicărilor pot fi vizualizate mai jos
Transmisiunea online a evenimentului
Ședința plenară și secvențe din secțiuni
Secțiunea II: Patrimoniul etnografic: expresie a spiritualității și a modului tradițional de viață
Galerie foto