La 25 ianuarie 2022 a avut loc Masa rotundă „Cercetarea istoriei Holocaustului ca mijloc de promovare a memoriei victimelor și а culturii toleranței”

Institutului Patrimoniului Cultural a organizat la 25 ianuarie 2022 Masa rotundă „Cercetarea istoriei Holocaustului ca mijloc de promovare a memoriei victimelor și а culturii toleranței”. Acest eveniment este înscris în Programul acțiunilor consacrate comemorării victimelor Holocaustului în Republica Moldova.

La 22 iulie 2016 a fost aprobată Declarația Parlamentului Republicii Moldova cu privire la acceptarea Raportului final al Comisiei Internaționale pentru Studierea Holocaustului, prezidată de Elie Wiesel (HP 190/2016). Prezenta Declarație a Parlamentului Republicii Moldova vine să aducă un omagiu victimelor și supraviețuitorilor Holocaustului și să condamne persecuția sistematică și exterminarea evreilor de către naziști și de către colaboratorii acestora în perioada anilor 1937–1944 pe teritoriul actual al Republicii Moldova. Conform datelor raportului, doar în anul 1941 între 45000–60000 de evrei au fost omorâți în Basarabia și în Bucovina, circa 105000–120000 evrei au murit ca rezultat al expulzărilor în Transnistria. Conform datelor aceluiași raport, din circa 25000 de romi deportați în anul 1942 în Transnistria, 11000 au murit.

Holocaustul reprezintă o mare tragedie istorică, dar și o lecție ale cărei fapte trebuie condamnate, precum și cunoscute. Condamnarea acțiunilor de învrăjbire, antisemite, xenofobe, de persecuție și de exterminare a evreilor este o garanție că astfel de evenimente tragice de trădare a umanității nu vor mai avea loc în societatea noastră.

La 22 decembrie 2020 Guvernul Republicii Moldova a aprobat Planul de acțiuni pentru anii 2021-2024 privind promovarea memoriei Holocaustului și a culturii toleranței în vederea combaterii rasismului, antisemitismului, xenofobiei și altor forme de intoleranță (HG 980/2020), în cadrul căruia Institutul Patrimoniului Cultural a fost inclus în calitate de Partener de cooperare pentru realizarea acțiunilor planificate la compartimentele de cercetare, educație și comemorare a fenomenului Holocaustului în Republica Moldova.

Cu un mesaj de salut către participanții Mesei rotunde s-a adresat dr. hab. Victor GHILAȘ, directorul Institutului Patrimoniului Cultural, care a menționat că după încheierea celui de-al II-lea război mondial, abordarea complexă a tematicii Holocaustului în statele est-europene a fost închisă, inclusiv cercetarea arhivelor; pentru a nu declanșa conflicte între cetățeni și popoare –  subiectul dat a fost în mare parte tabuizat. Spre regret, această tragedie a avut loc și pe teritoriul actual al Republicii Moldova, unde pe parcursul celui de-al II-lea război mondial au fost atestate politicile criminale de exterminare masivă a populației civile în baza apartenenței etnice: „așa-numiții dușmani de rasă”, care în mare parte au fost evreii și romii. În prezent, această tragedie istorică trebuie să fie cunoscută și condamnată; este o obligație istorică a generațiilor viitoare să comemoreze victimele și supraviețuitorii celei mai grave crime a secolului XX.

În cadrul Mesei rotunde „Cercetarea istoriei Holocaustului ca mijloc de promovare a memoriei victimelor și а culturii toleranței” au participat 20 de cercetători științifici și reprezentanți ai MECC, fiind prezentate 5 comunicări științifice:

Dr. Irina ȘIHOVA „Siturile și politicile de comemorare a Holocaustului în Republica Moldova”;

Dr. hab. Jozefina CUȘNIR „Холокост и погром 1903 года как катастрофы вэтической эволюции человечества: на материале книги Д. Дорона (Спектора) «Кишиневское гетто-последний погром»”;

Dr. Victor DAMIAN „Изяслав Левит – первый исследователь темы Холокоста в Республике Молдова”;

Iulii PALIHOVICI „Amintiri despre perioada Holocaustului”;

Dr. Ion DUMINICA „Deportarea, izolarea și exterminarea romilor basarabeni în Transnistria (1942-1944)”.

Atenția participanților la manifestarea științifică a fost captată de actualitatea comunicărilor prezentate, în baza cărora au fost abordate un șir de subiecte aferente domeniului de cercetare complexă a fenomenului Holocaustului: a) Importanța extinderii procesului de studiere a Holocaustului în instituțiile de învățământ din Republica Moldova, în baza Curriculumului aprobat la disciplina opțională „Holocaust: istorie și lecții de viață” (Chișinău, 2018); b) Necesitatea edificării unui complex memorial în mun. Chișinău pentru consemnarea victimelor Holocaustului împotriva romilor basarabeni în cel de-al II-lea război mondial; c) Necesitatea aprobării de către Parlamentul Republicii Moldova a unei noi date comemorative – 23 august Ziua de comemorare a victimelor regimurilor totalitare, stalinismului și nazismului.  

Înregistrarea video

 

Galerie foto: