Evenimentul a fost un prilej de a omagia devotamentul față de meseria de arhitect, demonstrat de reprezentanta sexului frumos care a declanşat afirmarea femeilor în domeniul arhitecturii la noi în țară. Masa rotundă a reunit arhitecți, urbaniști și specialiști în domeniul patrimoniului cultural pentru a discuta diverse aspecte ale vieții și creațieii arhitectei Etti-Roza Spirer, una dintre personalităţile marcante care a contribuit la dezvoltarea patrimoniului arhitectural al orașelor Bălţi și Chișinău.
Un cuvânt de bun venit a fost adresat participanților la eveniment de către Directorul IPC, dr. Ion Ursu. Mesaje de salut au avut șefa Direcției Patrimoniu a Ministerului Culturii al RM, dr. Alina Ostapov și şeful Secției Patrimoniu Cultural Construit al IPC, dr. Vitalie Malcoci. În cadrul manifestării științifice au luat cuvântul dr. Aurelia Trifan, m. cor., dr. hab. Mariana Șlapac, dr. Alla Ceastina, dr. Alexandru Cocetov, Alexandra Prepelița și dr. Sergiu Tronciu. În comunicări au fost remarcate date relevante privind activitatea arhitectei, au fost prezentate cercetări recente și analizate procedee compoziționale și stilistice ale clădirilor autoarei. În procesul discuțiilor au fost înaintate propuneri pertinente subiectului discutat.
Participanții la masa rotundă au susținut în unanimitate propunerea m. cor., dr. hab. Mariana Șlapac de a înființa o placa comemorativă în mеmоriа primei femei arhitecte din Basarabia, care a contribuit la modernizarea și reconstruirea orașului Chișinău într-o perioadă de transformări semnificative, iar invitații noștri de la Bălți, dr. Alexandru Cocetov și Alexandra Prepelița, au remarcat că în pofida mai multor inițiative din partea bălțenilor, la ora actuală în mun. Bălți nu există nici o stradă, placă comemorativă sau bust care să o reprezinte pe cea care, de altfel, este numită „fondul cel mai de preț al patrimoniului istoric și cultural al municipiului Bălți”.
Principalul rezultat al acestei întruniri, în contextul aniversării a 125 de ani de la nașterea arhitectei Etti-Roza Spirer, este luarea deciziei de a solicita Ministerului Culturii inițierea procedurii de instalare a unei plăci comemorative în mun. Chișinău, în scopul eternizării memoriei arhitectei Etti-Roza Spirer. De asemenea, se preconizează și o masă rotundă la Bălți pentru a finaliza cu succes inițiativele bălțenilor.
Dr. Aurelia Trifan





