La 30 martie 2023 în incinta IPC a avut loc SIMPOZIONUL INTERNAȚIONAL DE ETNOLOGIE: TRADIȚII ȘI PROCESE ETNICE Ediția a IV-a

La data de 30-31 martie 2023, în cadrul Institutului Patrimoniului Cultural, s-a desfășurat Simpozionul Internațional de Etnologie: Tradiții și procese etnice, ediția a IV-a. Reuniunea a avut ca obiectiv principal valorificarea, promovarea patrimoniului cultural național/ internațional și a tradițiilor etniilor conlocuitoare. Simpozionul a reunit oameni de știință, cercetători cu reputație din mai multe instituții de cercetare și învățământ superior din țară și de peste hotare.

În deschiderea conferinţei, directorul Institutului Patrimoniului Cultural, dr. Ion Ursu a salutat partenerii și participanții la reuniune și le-a mulțumit pentru că au dat curs invitației de a participa la lucrările Simpozionului. În semn de solidaritate cu cercetătorii din Ucraina, dlui le-a dorit să obțină victorie în război și revenirea într-o manieră cât mai rapidă la viața pașnică.

Totodată, domnul dr. Ion Ursu a specificat că această reuniune se regăsește în lista evenimentelor deosebit de importante din domeniu, obiectivul declarat fiind acela de a reuni oameni de știință, cercetători cu reputație internațională, care vor schimba idei și vor împărtăși experința lor în domenii conexe antropologiei culturale, cercetării, conservării și salvgardării patrimoniului cultural.

Sesiunea plenară a Simpozionului a fost moderată de către directorul adjunct al Institutului Patrimoniului Cultural dr. Adrian DOLGHI.

Mesaje de salut din partea partenerilor Simpozionului au fost transmise de către dr. Natalia LAZAR de la Universitatea Tehnică din Cluj Napoca, Centrul Universitar Nord din Baia Mare, Facultatea de litere, dr. George NICULESCU de la Universitatea „Constantin Brâncuși” și doamnei academician Hanna SKRYPNYK, director al Institutului de Studiu al Artelor, Folcloristică și Etnologie ”M. Rylskyi” al Academiei Naționale de Științe a Ucrainei.

Diversitatea și actualitatea rapoartelor științifice prezentate (dr. Natalia GRĂDINARU, Institutul Patrimoniului Cultural; dr. hab. Teofil RENDIUK, Institutul de Studiul al Artelor, Folclor şi Etnologie „M. Rylskyi”, Academia Naţională de Ştiinţe a Ucrainei, dr. Natalia LAZAR, Facultatea de Litere, Centrul Universitar Nord din Baia Mare; dr. George NICULESCU de la Universitatea „Constantin Brâncuși”, dr. Adem KOÇ, Eskişehir Osmangazi University-TÜRKİYE) au constituit un bun prilej de comunicare și schimb de idei între cercetători.

În cele cinci panele de discuții (Patrimoniul etnocultural reflectat și promovat în expresie scrisă, artistică și în colecții muzeale, Cultura tradițională – sursă de cunoaștere istorică și identitară, Procese etnice, etnosociale și etnodemografice: istorie, prezent, perspectivă, Cultura tradițională ucraineană: soluții de valorificare și resurse și Social și cultural în relațiile interetnice) au fost prezentate 77 de rapoarte, în baza cărora au fost inițiate discuții substanțiale și formulate propuneri pentru activitatea de cercetare și inovare, precum și managementul cercetării.

Programul și rezumatele Simpozionului:

Loader Loading…
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [167.00 B]

Înregistrări video din cadrul Simpozionului

Ședința plenară

Secțiunea I
Secțiunea II
Secțiunea III
Secțiunea IV

Secțiunea V

Galerie foto:

« de 4 »