Pâinea în cultura găgăuză: tradiții, povești și obiceiuri din satul Etulia

În perioada 21-25 octombrie 2024, dr. conf. univ. și cercetător științific principal E. Sorochianu a desfășurat o deplasare științifică în satul Etulia, raionul Vulcănești (Găgăuzia), pentru a colecta material etnografic pe tema „Pâinea în cultura populară a găgăuzilor”.

Obiectivul deplasării a fost documentarea modurilor tradiționale de preparare a pâinii și a altor produse de panificație, atât în viața cotidiană, cât și în tradiții și obiceiuri, precum și identificarea specificului acestor practici în cadrul ritualurilor locale. Pentru colectarea materialului de teren, au fost utilizate multiple metode, printre care: interviuri, discuții, chestionare, înregistrări audio, ateliere de preparare a pâinii și a produselor de panificație, fotografii și înregistrări video. În cadrul unei întâlniri cu femeile din localitate la Muzeul de Istorie și Etnografie pe tema „Produse de panificație tradiționale ale găgăuzilor”, s-a evidențiat diversitatea și buna conservare a acestor produse în Etulia. Fiecare participantă (15 persoane) a adus la întâlnire un produs de panificație și o poveste despre el. În discuții, s-au remarcat caracteristici specifice coacerii pâinii în acest sat. S-au folosit chestionare semi-structurate și numeroase interviuri pe tema „Produse de panificație în obiceiurile calendaristice și familiale”. S-a acumulat un material consistent, incluzând peste 150 de fotografii și 23 de înregistrări video realizate în cadrul atelierelor de lucru.