Felicitare cu ocazia Zilei Naționale a Portului Popular

Dragi admiratori ai patrimoniului tradițional,

este a opta oară când, concomitent cu Ziua Sânzienilor / Drăgaicei (pe stil nou) – zi de declanșare a registrului de energii feminine în calendarul tradițional, zi cu ceruri deschise, eveniment axat pe solstițiul de vară – la data de 24 iunie, sărbătorim Ziua Universală a Iei. Ne bucurăm că festivitățile consacrate acestei perle din zestrea neamului nostru, precum și frumoasele trăiri sufletești, generate de atmosfera omagială, depășesc orice hotare: politice, etnice, confesionale etc.

În Republica Moldova, la 28 iunie 2020, se vor desfășura și alte festivități, unde străvechii noastre ii – mereu tinere și magnifice – îi va reveni un loc de prestigiu: va avea loc ediția a V-ea a Zilei Naționale a Portului Popular, zi celebrată de cinci ani în fiecare ultimă duminică a lunii iunie.

Cu ocazia evenimentelor remarcate, Institutul Patrimoniului Cultural vă adresează cele mai cordiale felicitări și vă îndeamnă să păstrați și să promovați aceste inestimabile valori ale identității noastre naționale, adevărate documente, ce atestă genialitatea creatoare de frumos a poporului nostru, evoluată în temeiul filosofiei de armonie dintre om, Divinitate și tot ceea ce îl înconjoară.

Conducerea Institutului Patrimoniului Cultural

Imaginile sunt preluate din cartea: Patrimoniul cultural național ca resursă pentru o dezvoltare durabilă a Republicii Moldova. Volumul I