LANSAREA VOLUMULUI SEMNAT DE VALENTIN DERGACIOV ȘI OLGA LARINA

Lansarea volumului semnat de Valentin Dergaciov și Olga Larina

 Памятники культуры Криш Молдовы

și Workshop-ul Metode noi de analiză și interpretare a determinărilor arheozoologice, susținut de dr.hab. Valentin Dergaciov

         La 24 martie 2015 a avut loc Lansarea volumului semnat de Valentin Dergaciov și Olga Larina Памятники культуры Криш Молдовы și Workshop-ul Metode noi de analiză și interpretare a determinărilor arheozoologice, susținut de dr.hab. Valentin Dergaciov. Manifestarea a fost organizată de Centrul de Arheologie al Institutului Patrimoniului Cultural.

      Evenimentul a reunit peste 65 de participanți – profesori, cercetători științifici, doctoranzi, masteranzi și studenți de la Institutul Patrimoniului Cultural, Muzeul Național de Istorie a Moldovei, Universitatea de Stat din Moldova, Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, Școala Superioară de Antropologie și diferite alte instituții.

          În cadrul manifestării  domnul dr.hab. Aurelian Dănilă, coordonator al Secției Științe Umanistice și Arte, a ținut un cuvânt de salut, după care autorii au prezentat volumul, iar invitații speciali – dr. Nicolae Ursulescu (Iași), Veaceslav Bicbaiev și Sergiu Bodean (Chișinău) au venit cu alocuțiuni referitoare la diverse aspecte ale studiului. Spre final s-au declanşat mai multe discuții pe marginea problematicii reflectate în monografie, în cadrul cărora domnul dr.hab. Ion Niculiță a avut, în special, un cuvânt de felicitare pentru autorii volumului.

       Administrația Institutului Patrimoniului Cultural, în persoana domnului director, dr.hab. Victor Ghilaș, pe lângă mesajul de felicitare, a înmânat Diplome autorilor și invitaților speciali.

          În cadrul Workshop-ului, domnul dr.hab. Valentin Dergaciov a prezentat un șir de metode noi de analiză și interpretare a determinărilor arheozoologice, bazate pe legități fizice și matematice, pe care le-a descoperit pe parcursul cercetării, ulterior utilizându-le, și care au menirea de a consolida un nou sistem de abordare interdisciplinară în arheologia contemporană.

       Evenimentul a avut drept scop atât prezentarea pentru publicul larg a unui volum de excepție, semnat de Valentin Dergaciov și Olga Larina, cât și promovarea unor idei noi care vizează nemijlocit interdisciplinaritatea arheologiei cu științele conexe, în cazul de față arheozoologia.

dr.hab. Oleg LEVIȚKI, director Centrul de Arheologie al IPC 

4

5

1 (1)