INSTITUTUL PATRIMONIULUI CULTURAL. ZIUA UȘILOR DESCHISE, CHIȘINĂU, 8-12 IUNIE 2015

INSTITUTUL PATRIMONIULUI CULTURAL.

ZIUA UȘILOR DESCHISE, CHIȘINĂU, 8-12 IUNIE 2015

 

În data de 8-12 iunie 2015, la Institutul Patrimoniului Cultural al Academiei de Științe a Moldovei, au fost desfășurate Zilele Ușilor Deschise, consacrate aniversării a 69-a de la formarea primelor institute de cercetare.

În contextul manifestărilor preconizate, cercetătorii IPC au selectat cele mai recente publicații pentru a organiza expoziții de carte științifică. Tradițional, standurile IPC au fost amenajate în conformitate cu profilurile de cercetare ale IPC: Arheologie, Etnologie, Studiul artelor. Cercetătorii au expus și cele trei reviste de specialitate, fondate de IPC și clasificate categoria B: „Revista Arheologică”, „Revista de Etnologie și Culturologie”, Revista „ARTA” (Seria Arte vizuale și Seria Arte audiovizuale).

Zilnic, institutul a fost vizitat de doritori de a face cunoștință cu rezultatele cercetărilor din domeniul arheologiei, etnologiei și artelor, liceeni, masteranzi și studenți ai facultăților de profil (Facultatea de Istorie și Filozofie a Universității de Stat din Moldova, Facultatea Industrie Ușoară a Universității Tehnice din Moldova ș.a.). Un loc aparte rezervăm vizitelor cercetătorilor din alte institute de cercetare și muzee, care au avut posibilitate de a face cunoștință cu realizările colegilor săi.

Am fost vizitați și de cercetători din afara țării. La 10 iunie 2015, Institutul Patrimoniului Cultural, în parteneriat cu Ambasada Ungariei în Republica Moldova și Academia de Științe a Ungariei, a organizat prima masă rotundă moldo-ungară, consacrată problemelor arheologiei evului mediu timpuriu în Europa de Est. În cadru manifestării, mesaje de salut au adresat prim vicepreședintele Academiei de Științe a Moldovei, acad. Ion TIGHINEANU, Excelența Sa Mátyás SZILÁGYI, Ambasadorul Ungariei în Republica Moldova, directorul IPC dr. hab. Victor GHILAȘ, primul director al IPC dr. hab. Valentin DERGACIOV, academician-coordonator al Secției Științe Umanistice și Arte al AȘM dr. hab. Aurelian DĂNILĂ, directorul Centrului de Arheologie dr. hab. Oleg LEVIȚKI. Delegația Academiei de Științe din Ungaria a fost reprezentată de șapte arheologi. Impactul acestei vizite și for științific este unul deosebit, punându-se temelia unei colaborări fructuoase între două institute de cercetare în domeniul arheologiei, etnologiei, artelor și valorificării științifice a patrimoniului cultural.

Pornind de la dimensiunea instructivă și de unul din obiectivele principale ale societății de astăzi – Educarea pro și prin patrimoniu, o atenție deosebită a fost acordată educației tinerei generații. Zeci de elevi de la Liceul Teoretic „N. Gogol”, Liceul Teatral din Chișinău, Liceul Teoretic „A. Mateevici” din or. Cricova (conduși de profesoara de istorie Ludmila Moisei) au făcut cunoștință cu vestigiile arheologice ale țării. Arheologul Sergiu Bodean, cercetător științific la Centrul de Arheologie al Institutului Patrimoniului Cultural al AȘM, a demonstrat câteva din piesele recent descoperite în cadrul campaniei arheologice din vara anului 2014 în comuna Crihana Veche, raionul Cahul, organizată de comun acord de Institutul Patrimoniului Cultural în baza unui contract economic. Un interes aparte au suscitat fragmentele de vase de lut și unelte de silex, datate în mileniul V î.Hr., descoperite lângă orașul Sângerei, Republica Moldova.

Asemenea vizite atât ale savanților din străinătate la Institutul Patrimoniului Cultural, cât și ale cercetătorilor de la alte institute, tineri, liceeni ș.a., sunt foarte importante pentru dezvoltarea societății și a științei.

 

Dr. Liliana Condraticova

Ziua_Usilor_deschise_5

Ziua_Usilor_deschise_4

Ziua_Usilor_deschise_3

Ziua_Usilor_deschise_1

Ziua_Usilor_deschise_2