MASĂ ROTUNDĂ MOLDO-UNGARĂ

Institutul Patrimoniului Cultural al AŞM, în colaborare cu Ambasada Ungariei în Republica Moldova şi Academia de Ştiinţe a Ungariei au organizat prima Masă rotundă moldo-ungară cu genericul „Arheologia evului mediu timpuriu în spaţiul Europei de Est”.

 La eveniment au participat prim-vicepreşedintele AŞM, acad. Ion Tighineanu, Ambasadorul Ungariei în Republica Moldova, E.S. Matyas Szilagyi.Manifestarea a întrunit cercetători din domeniul arheologiei, etnologiei, artelor din Moldova, Ungaria, Ucraina, de la Institutul Patrimoniului Cultural, Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei, Şcoala superioară de antropologie etc.

 Directorul Institutului Patrimoniului Cultural al AŞM, dr.hab. Victor Ghilaş, a subliniat în deschiderea evenimentului continuitatea în relaţiile interinstituţionale, colaborare cu o istorie mai veche, care, de fapt a şi generat această primă întâlnire a cercetătorilor din Republica Moldova şi Ungaria, axată pe problemele arheologiei. Necesitatea organizării acestui for ştiinţific este focusată pe evaluarea unui şir de probleme din domeniul arheologiei, de interesul manifestat faţă de numeroase date informaţionale din domeniu.

În numele conducerii Academiei de Ştiințe a Moldovei, un mesaj de salut a adresat prim-vicepreşedintele AŞM, acad. Ion Tighineanu. Domnia Sa a salutat prezenţa Ambasadorului Ungariei în Republica Moldova, E.S. Mátyás Szilagyi, mulţumindu-i pentru suportul acordat în organizarea acestui eveniment în premieră în incinta Forului ştiinţific suprem de la Chişinău. A salutat, de asemenea, prezenţa membrilor delegaţiei Academiei de Ştiinţe a Ungariei, dar şi a reprezentanţilor structurilor academice şi universitare din Republica Moldova şi Ucraina la prima Masă rotundă moldo-ungară în domeniul Arheologiei perioadei evului mediu timpuriu din Europa de Est.

 Academicianul a subliniat că relaţiile dintre academiile de ştiinţe a Moldovei şi Ungariei au demarat prin acel prim acord, semnat încă la începutul anilor ’90 ai secolului trecut. Astăzi relaţiile de colaborare se extind în diverse dimensiuni graţie participării comune în programele comunitare Cadru 7 şi Orizont-2020. În acest context, prim-vicepreşedintele Tighineanu a exprimat aprecieri pentru faptul că, recent, la Programul European Orizont-2020 s-a asociat cu succes şi Ucraina, iar participarea reprezentanţilor din cele trei ţări amplifică şi mai mult importanţa evenimentului. Acad. Tighineanu a exprimat certitudinea că în rezultatul schimbului de informaţii şi discuţiilor vor fi iniţiate noi proiecte regionale în domeniul arheologiei diferitor epoci istorice, precum şi în domeniul artelor vizuale şi audiovizuale, al etnologiei şi antropologiei culturale.

 Excelenţa Sa, Ambasadorul Ungariei, Matyas Szilagyi a subliniat onoarea care i-a revenit de a susţine organizarea primei mese rotunde, la Academia de Ştiinţe a Moldovei, a istoricilor unguri şi moldoveni, a arheologilor preocupaţi de cercetarea problemelor arheologiei medievale timpurii. „Fiecare faţetă, latură a colaborării este foarte importantă pentru ţările noastre, pentru popoarele noastre, originea culturii noastre, a limbii şi obiceiurilor noastre. Noi trebuie să cunoaştem de unde venim şi doar cunoscând toate detaliile istorice privind trecutul nostru, vom putea determina şi viitorul nostru. trecutul este foarte important şi pentru educaţia tinerilor”, a punctat diplomatul ungar, reliefând valoarea educaţională a evenimentului. Excelenţa Sa consideră semnificativ faptul că după proclamarea independentei Republicii Moldova este organizată pentru prima dată o asemenea manifestare ştiinţifică, foarte actuală şi importantă deopotrivă. Ambasadorul şi-a exprimat speranţa că în viitor atare întâlniri vor deveni o tradiţie, respectiv şi rezultatele vor fi mai numeroase şi exhaustive.

 Oficialul ungur a asigurat că este deschis şi în continuare pentru colaborare, pentru a acorda ajutorul necesar pentru fortificarea acestor relaţii între ţări, pentru realizarea unor programe comune de cercetare, necesare dezvoltarea ştiinţei, mai ales în această perioadă a globalizării.

 Cuvinte de salut au adresat dr. hab. Valentin Dergaciov, primul director al Institutului Patrimoniului Cultural, care a stat la temelia acestor relaţii moldo-ungare în domeniul arheologiei şi care a semnat primul acord de colaborare între cele două institute. Dl. Dergaciov a subliniat aspectul educaţional şi instructiv al acestui for ştiinţific, care contribuie la extinderea orizonturilor de cunoaştere privind istoria acestor două popoare, acestor două culturi, care din punct de vedere arheologic, au multe tangenţe şi care trebuie explorate în continuare.

 Pe marginea evenimentului s-a referit şi dr. hab. Aurelian Dănilă, academician-coordonator al Secţiei ştiinţe umanistic şi arte a AŞM, care a subliniat necesitatea organizării unor asemenea foruri ştiinţifice nu doar în domeniul arheologiei, dar şi al artei muzicale, alte arte audiovizuale, astfel fiind extins arealul de cercetare.

 În cadrul mesei rotunde au fost luate în dezbatere aspecte, care denotă interesul deosebit al cercetătorilor din ţările participante privind multitudinea de probleme ce vizează posibilităţile de cooperare moldo-ungară în domeniul arheologiei diferitor epoci istorice. Cercetătorii s-au arătat preocupaţi de problemele actuale ale arheologiei vechi ungare şi istoriei originii strămoşilor ungurilor, influenţe culturale în spaţiul carpato-nistrean, vestigii ale comunităţilor ungare, monumentele arheologice din secolele IX–X din Moldova şi Muntenia şi problema interacţiunii acestor teritorii cu bazinul carpatic etc.

Evenimentul moldo-ungar, organizat de comun acord şi cu sprijinul Ambasadei Ungariei în Republica Moldova, este o premieră pentru instituţiile de cercetare din ambele ţări, este o manifestare ştiinţifică consacrată problemelor evului mediu timpuriu din Europa de Est, care va avea un impact special în domeniul studierii problemelor legate de arheologie evului mediu timpuriu, va fortifica relaţiile de colaborare între ambele ţări şi între institutele de cercetare.

                                                                        Eugenia Tofan, Centrul Media al ASM                                                                         Sursa: http://asm.md/go=noutati_detali&n=6803&new_language=0

 1

2

3

4

5