SEMINARUL ŞTIINŢIFIC DE PROFIL
privind discutarea tezei de doctor în istorie, specialitatea 612.01 – Etnologie, a pretendentului la grad ştiinţific Alexandr COVALOV, cercetător ştiinţific la Centrul de Etnologie
al Institutului Patrimoniului Cultural al AŞM.
Tema tezei: Sărbătorile şi obiceiurile calendaristice ale bulgarilor
din Republica Moldova.
Conducător ştiinţific: dr. hab., prof. cerc. Veaceslav STEPANOV
Şedinţa SŞP va avea loc pe data de 24 iunie 2015, ora 15.00, Sala Argintie,
Academia de Ştiinţe a Moldovei, bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt, 1.
Structura tezei: Introducere, trei capitole, Concluzii şi recomandări, Bibliografie din 238 de titluri, 4 anexe. Volumul textului de bază – 150 de pagini. Rezultatele obţinute sunt publicate în 22 lucrări ştiinţifice.
Cuvinte-cheie: obiceiuri calendaristice, bulgarii din Republica Moldova, sărbători populare, folclor ritual, obicei, datină, credinţă populară.
Scopul cercetării: Caracteristica tipologică-structurală şi istorică-comparativă a sărbătorilor şi obiceiurilor calendaristice ale etniei bulgare din Republica Moldova.
Obiectivele cercetării: descrierea întregului ciclu anual de sărbători şi obiceiuri calendaristice ale etniei bulgare din Republica Moldova; dezvăluirea semanticii obiceiurilor şi a folclorului ce ţine de aceste tradiţii; evidenţierea specificului terminologiei respective şi a schimbărilor care au intervenit pe parcurs.
Noutatea şi originalitatea ştiinţifică a lucrării constă în faptul că pentru prima dată a fost descris întreg ciclul anual de sărbători, obiceiuri şi datini calendaristice ale bulgarilor din Republica Moldova; s-a efectuat confruntarea rezultatelor obţinute atât cu cele din sistemul analog ce dăinuie pe întreg cuprinsul Bulgariei, precum şi cu cele regionale; în fine, a fost evidenţiată interacţiunea între obiceiurile şi datinile diasporei bulgare locale cu cele ale etniilor conlocuitoare din sudul Moldovei.
Problema ştiinţifică soluţionată rezidă în faptul că au fost examinate sărbătorile şi obiceiurile calendaristice ale etniei bulgare din Republica Moldova, s-a constatat că bazele acestora au un caracter comun atât pentru întreaga Bulgarie, cât şi pentru arealul diasporei; s-a stabilit doar dispariţia unor componente din acest ciclu şi, concomitent, apariţia altor elemente şi inovaţii.
Semnificaţia teoretică a rezultatelor. Materialele care se pun în circulaţie ştiinţifică vor aduce o anumită contribuţie în domeniul de studiere a culturii tradiţionale a poporului bulgar în ansamblu şi vor contribui la apariţia unor noi lucrări în această sferă de cercetări ştiinţifice.
Semnificaţia practică a studiului constă în faptul că rezultatele acestuia pot fi utilizate la întocmirea manualelor pentru şcolile cu un contingent de elevi de etnie bulgară la obiectul „Istoria, cultura şi tradiţiile poporului bulgar”, precum şi la elaborarea cursurilor speciale de etnologie, etnolingvistică, dialectologie şi folclor bulgăresc pentru instituţiile de învăţămînt superior.