Recent, doamna Raisa Osadci, cercetător științific în Secția Etnologie Românească a IPC,
a editat culegerea de studii etnologice:
Datini şi mentalităţi tradiţionale: expresii ale identităţii de neam
Studiile etnologice, cuprinse în volum, se referă la o largă diversitate de aspecte ale culturii tradiționale, acestea fiind elucidate într-o manieră de complexitate impresionantă, dar surprinzător de accesibilă pentru toţi cei care doresc să cunoască istoria neamului prin descifrarea mesajelor ancestrale, ajunse la noi prin tradiții.
Cititorii vor înțelege mai bine cine este Moş Crăciun, Baba Dochia, Dragobete, Rusaliile, Drăgaica / Sânzienele şi alte personaje importante ale imaginarului tradițional autohton. Vor afla de ce flăcăii / feciorii sunt cei care, în cadrul ritualic al sărbătorilor de iarnă, duc urările de bine din casă în casă, programând un an nou cu bine pentru fiecare; de ce hora de Drăgaică / Sânziene era organizată și plătită de fete; care este atributica coșului de Paști și ce bucate de ritual sunt preparate la Pastele Blajinilor / Rahmanilor pentru masa împreună cu strămoșii etc.
Cunoașterea tradiției autentice consolidează demnitatea de neam și stimulează respectul pentru tradiția altor neamuri.
Felicităm autoarea cu ocazia apariției cărții și îi urăm succese în continuare !
Osadci, Raisa. Datini şi mentalităţi tradiţionale: expresii ale identităţii de neam: Studii etnologice. Chişinău: Princeps, 2021. – 152 p.
ISBN 978-9975-3296-8-2