La 31 ianuarie 2023, în incinta Institutului Patrimoniului Cultural a avut loc Evenimentul de comemorare a victimelor Holocaustului în anii celui de al Doilea Război Mondial, organizat în parteneriat cu Muzeul de Istorie a Evreilor din Republica Moldova.
În cadrul evenimentului de comemorare, domnul Iulii PALIHOVICI, director adjunct al Muzeului de Istorie a Evreilor din Republica Moldova, cercetător științific al Grupului „Etnologia evreilor” – a prezentat Expoziția „Arta în anii Holocaustului”, care conține 20 capodopere create de 20 artiși evrei în perioada Șoah (Holocaustului). Aceste lucrări ce reliefează forța spiritului uman de a imortaliza suferințele evreilor și lupta pentru supraviețuire, contra procesului de umilință rasială și exterminare totală, lansat de regimul nazist – fac parte din colecțiile de artă ale Muzeului și Centrului pentru Studerea Holocaustului Yad Vashem din Ierusalim (Israel).
Dr. Irina ȘIHOVA, director al Muzeului de Istorie a Evreilor din Republica Moldova, cercetător științific al Grupului „Etnologia evreilor” și cercetătorii științifici ai Grupului „Etnologia romilor”: dr. Ion DUMINICA și dr. Svetlana PROCOP – au prezentat lucrările incluse în Expoziția de carte „Cercetarea Holocaustului – cartografierea memoriei istorice în spațiul european”, dedicată cercetării, educației și comemorării victimelor Holocaustului evreilor și romilor în cel de-al II-lea război mondial (1939-1945).
Evenimentul este organizat în cadrul Săptămânii Memoriei dedicată comemorării victimelor Holocaustului din Republica Moldova
în contextul Zilei internaţionale de comemorare a victimelor Holocaustului – 27 ianuarie, dată ce a fost aprobată la 01.11.2005 prin Rezoluția A/RES/60/7, în cadrul celei de-a 60-a Sesiuni plenare a Adunării Generale a Organizației Națiunilor.
în conformitate cu prevederile Hotărârii Guvernului Republicii Moldova 980/2020 „Cu privire la aprobarea Planului de acțiuni pentru anii 2021-2024 privind promovarea memoriei Holocaustului și a culturii toleranței în vederea combaterii rasismului, antisemitismului, xenofobiei și altor forme de intoleranță”