În zilele de 30 noiembrie și 2 decembrie 2024, cercetătorii Secției Cultură Tradițională Românească din cadrul Institutului Patrimoniului Cultural – dr. Nina Ivanova, Ecaterina Pihorov și dr. Valentin Arapu – au realizat cercetări de teren în satul Oxentea, raionul Dubăsari. Activitatea face parte dintr-un program mai amplu de documentare a patrimoniului cultural tradițional din zonele rurale ale Republicii Moldova.
În cadrul expediției, cercetătoarele Nina Ivanova și Ecaterina Pihorov au vizitat, de asemenea, satul Molovata, unde au identificat locuințe tradiționale cu un grad înalt de autenticitate, păstrate intacte datorită faptului că nu mai sunt locuite.
Un punct central al expediției a fost documentarea unei locuințe vechi de aproximativ 100 de ani, proprietatea soților Alexandr și Anghelina Maslicov, care, în trecut, intenționaseră să o transforme într-un muzeu. Deși această inițiativă nu a fost finalizată, proprietarii au adunat numeroase obiecte specifice locuinței tradiționale românești, inclusiv artefacte păstrate înCasa mare.
Documentarea terenului a reflectat persistența elementelor tradiționale de cultură materială și spirituală, integrate într-un proces de modernizare care caracterizează comunitatea locală. De asemenea, s-a remarcat utilizarea unor tehnici tradiționale în construcțiile moderne, precum acoperirea cu stuf, specifică regiunii.
Sprijinul comunității locale. Cercetările au fost facilitate datorită sprijinului oferit de membrii comunității locale: Ion Leca și Nina Leca, Valeriu Rusu și Carolina Rusu.
Un aport important a fost adus și de către Ippolito Leca, care a oferit informații preliminare despre patrimoniul cultural al satului Oxentea prin intermediul comunicării online, din postura sa de angajat al Italų Kalbos ir Kultūros Studija, Vilnius, Lituania.
Aspecte inedite. În notele memorialistice ale localnicilor, a fost menționată o tradiție deosebită din trecut, când meseria de meșter sobar era practicată și de femei, acestea fiind recunoscute pentru priceperea lor atât în Oxentea, cât și în satele învecinate.
Grupul expediționar își exprimă profunda recunoștință față de toți cei care au contribuit la succesul cercetării prin ospitalitate, ghidaj și furnizarea de informații prețioase despre patrimoniul cultural material și imaterial al satului Oxentea.