În perioada 4-8 decembrie 2024, dr. conf. univ., cercetător științific principal, Evdochia Soroceanu, a efectuat o deplasare științifică pentru colectarea materialului etnografic pe tema „Pâinea în cultura populară a găgăuzilor” în satele Beșalma și Cișmichioi (Găgăuzia).
Scopul deplasării a fost colectarea materialului pentru tema planificată, în vederea realizării viitorului Atlas Etnografic „Pâinea și produsele din făină în cultura tradițională a găgăuzilor”. Întâlnirile cu locuitorii satelor au avut loc la Muzeul Național Istorico-Etnografic Găgăuz „D. Karacioban” din satul Beșalma, raionul Comrat, și la biblioteca din satul Cișmichioi, raionul Vulcănești.
Pentru colectarea materialului de teren, dr. Evdochia Soroceanu a utilizat diverse metode: interviuri, discuții, chestionare, înregistrări audio, ateliere practice de preparare a pâinii și a produselor din făină, înregistrări video și fotografii.
Femeile din Cișmichioi (12 persoane) au participat la întâlnire cu produse tradiționale din făină (18 tipuri), explicând specificul preparării acestora, denumirile și funcțiile lor în cadrul practicilor ritualice. Tot aici, s-au desfășurat ateliere practice, în cadrul cărora au fost pregătite colăcei de Crăciun pentru a fi oferiți copiilor.
În satul Beșalma, interviurile și răspunsurile la chestionar au fost înregistrate audio. În timpul expediției, s-a acumulat un material valoros, s-au clarificat multe denumiri de produse din făină, iar funcțiile și semnificațiile simbolice ale pâinilor ritualice din aceste sate au fost stabilite. Pentru viitorul pliant au fost realizate numeroase fotografii (peste 150). De asemenea, au fost identificate particularitățile preparării produselor tradiționale din făină și panificație în satele Beșalma (raionul Comrat) și Cișmichioi (raionul Vulcănești). Tradițiile locale de preparare a pâinii de ritual în cadrul obiceiurilor de familie (naștere, nuntă și ritualuri funerare) se diferențiază în special prin denumirile și formele lor, determinând identitatea culturală a locuitorilor acestor sate.