Patrimoniul istoric și arhitectural al orașului Orhei: studiu, analiză și perspective de conservare

Deplasarea realizată de dr. Alla Ceastina a urmărit documentarea în cadrul temei de cercetare „Aria istorică și monumentele protejate de stat din orașul Orhei. Studiu istoric, analiză, recomandări”. Scopul principal al acestei cercetări este de a analiza și evidenția importanța patrimoniului istoric și arhitectural al orașului Orhei, oferind totodată soluții pentru conservarea și promovarea acestuia.

Activitățile desfășurate au inclus vizitarea unor monumente emblematice, precum statuia „Vasile Lupu” (1936), Biserica armeano-gregoriană „Sf. Născătoare de Dumnezeu” (1902-1903), Catedrala „Sf. Dumitru” (1632-1635), și Biserica romano-catolică „Sf. Maria” (1914). Totodată, s-au purtat discuții cu colaboratorii Muzeului de Istorie și Etnografie din Orhei și s-au studiat documentele de arhivă relevante.

Prin studierea arhivelor, discuții cu colaboratorii Muzeului de Istorie și Etnografie din Orhei și observații directe, cercetarea își propune să contribuie la protejarea și valorificarea acestui patrimoniu, asigurând o mai bună înțelegere a semnificației sale pentru identitatea culturală locală.

Statuia „Vasile Lupu” (Bd. Mihai Eminescu, 2, 1936)
Amplasată în centrul orașului Orhei, statuia lui Vasile Lupu a fost dezvelită în anul 1937. Autorul sculpturii este renumitul sculptor român Oscar Han, iar arhitectura monumentului a fost realizată de Robert Kurț. Statuia din bronz îl înfățișează pe Vasile Lupu purtând odăjdii voievodale, ținând în mâna dreaptă o gramotă domnească, fiind redată într-o postură dinamică. Monumentul este situat în fața fostei case a profesorilor din orașul și județul Orhei, orientat cu fața spre răsărit.

Biserica armeano-gregoriană „Sf. Născătoare de Dumnezeu” (1902-1903)
Pe locul primului lăcaș de cult al comunității armenești din Orhei, ridicat în 1830 și închinat Sfintei Marii, a fost construită în 1903 o biserică nouă. Proiectul a fost realizat de renumitul arhitect Al. Bernardazzi, ctitor fiind moșierul armean Bogdasarov. Edificiul, inspirat de arhitectura armenilor din perioada timpurie a creștinismului, reprezintă o importantă moștenire culturală și arhitecturală a regiunii.

Catedrala „Sf. Dumitru” (Str. Chișinăului, 6, 1632-1635)
Considerată una dintre cele mai semnificative construcții ecleziastice din Basarabia, Catedrala „Sf. Dumitru” din Orhei a fost construită între anii 1632-1635 și sfințită în 1637, cu ocazia vizitei domnitorului Vasile Lupu. Biserica îmbină stilul moldovenesc vechi cu elemente arhitecturale unice, precum pridvorul lateral și turnul clopotniței. Portalul de piatră al intrării, bogat ornamentat, reflectă tradițiile artistice moldovenești ale epocii.

Biserica romano-catolică „Sf. Maria” (Str. Vasile Mahu, 117, 1914)
Construită în 1914, această biserică romano-catolică este o reprezentare a stilului gotic caracteristic țărilor din nord-vestul Europei. Proiectul a fost realizat de inginerul gubernial A. Asvadurov și arhitectul M. Seroținskii, cu sprijinul financiar al familiei Dolivo-Dobrovolski. Cezarina Dolivo-Dobrovolski a fost principalul donator, contribuind semnificativ la ridicarea acestui monument istoric.

Vizitarea Muzeului de istorie și etnografie din or. Orhei și discuții cu colăborători din Muzeul despre cercetare. Cercetare dosarul de Arhiva Cadastrală din or. Orhei. Studierea monumentului de istorie și arhitectură:  Casă de locuit cu poartă ornamentală, 1929, pe str. Renașterii Naționale, 23.
Muzeul de Istorie şi Etnografie din oraşul Orhei
a fost inaugurat prin Ordinul nr. 82 din 14 februarie 1969 al Ministerului Culturii al RSSM. Edificiul Muzeului are statut de Monument de Istorie şi Arhitectură din sec. XX de semnificaţie naţională, fiind ocrotit de Stat prin Hotărărea Nr. 1531-XII din 22 iunie 1993 a Parlamentului Republicii Moldova şi Hotărării Nr. 984 a Ministerului Culturii şi Turismului din RSSM. Muzeul de Istorie şi Etnografie din oraşul Orhei deţine Certificatul de Înregistrare Nr. 045 din 18 iunie 2004.