Locuințele lipovenilor din Republica Moldova: tradiții și realități contemporane. Studiu de caz: satele Valea Rădoaiei și Sacarovca

La sfârșitul lunii decembrie 2024, cercetătoarea Irina Ijboldina, în cadrul studiului dedicat „Locuinței lipovenilor din Republica Moldova: tradiții și contemporaneitate”, a efectuat o vizită în satele Valea Rădoaiei (comuna Nicolaevca, raionul Florești) și Sacarovca (comuna Drăgănești, raionul Sângerei) din Republica Moldova. Aceste sate mici și izolate au fost întemeiate în anii 1920 de coloniști proveniți dintr-o așezare mare a rușilor lipoveni – satul Cunicea.

Având în vedere că satele Valea Rădoaiei și Sacarovca nu au fost incluse anterior în itinerariile expedițiilor etnografice, scopul acestei deplasări a fost colectarea de materiale fotografice și realizarea unor interviuri cu localnici, pentru a documenta trăsăturile specifice locuințelor lipovenești din aceste localități. În cadrul cercetării, pe lângă mărturiile obținute prin interviuri, au fost colectate materiale fotografice relevante, incluzând imagini ale locuințelor tradiționale, ale amenajărilor gospodărești și ale interioarelor tradiționale (cu detalii legate de organizarea spațiului interior). Un accent deosebit a fost acordat identificării și descrierii elementelor care constituie simboluri ale codului cultural al rușilor lipoveni din Moldova.

Rezultatul acestei deplasări constă într-un material etnografic valoros, ce ilustrează elementele locuințelor lipovenești care mai pot fi întâlnite, într-o anumită măsură, în aceste sate. Materialul colectat, care evidențiază continuitatea tradițiilor în context contemporan, reprezintă o contribuție importantă la documentarea, conservarea și promovarea patrimoniului cultural al rușilor lipoveni din Republica Moldova.

Legendă:

Foto 1: Sacarovca. Casa veche a lui Vasile și Praskovia Samohvalov oferă o imagine a arhitecturii locuințelor primilor coloniști (construită în perioada interbelică, în prezent nu mai există). Fotografia a fost oferită de Valentina Ivanovna Pleșca (Donțova), directoarea bibliotecii din Sacarovca.

Foto 2: Sacarovca. Biserica „Nașterea Maicii Domnului”, construită din chirpici în 1926. Pereții exteriori sunt placați cu scânduri, iar cei interiori sunt tencuiți cu lut și vopsiți cu var albastru. Slujbele religioase au loc regulat. Fotografie realizată de Irina Ijboldina.

Foto 3: Valea Rădoaiei. Biserica „Arhanghelul Mihail”, construită în anii 1920 din chirpici. În prezent, este închisă. Fotografie realizată de Irina Ijboldina.

Foto 4: Sacarovca. Casa Feodosiei Leontievna Gherasimenko (n. 1927), construită în anii 1950. Fațada are trei intrări: în locuință, în pridvor (utilizat ca încăpere de locuit) și în șură. Fotografie realizată de Irina Ijboldina.

Foto 5: Valea Rădoaiei. Vedere din stradă a casei Svetlanei Leonidovna Stavnicuk (n. 1961). Fotografie realizată de Irina Ijboldina.

Foto 6: Valea Rădoaiei. Perspectivă stradală asupra caselor. Fotografie realizată de Irina Ijboldina.

Foto 7: Valea Rădoaiei. Cimitirul vechi al satului, cu cruci funerare tradiționale din lemn, cu opt colțuri. Fotografie realizată de Irina Ijboldina.

Foto 8: Sacarovca. Domna Kononovna Davîdova (n. 1960) își prezintă noul cuptor. Fotografie realizată de Irina Ijboldina.

Foto 9: Valea Rădoaiei. Svetlana Leonidovna Stavnicuk (n. 1961) lângă cuptorul din casa sa. Fotografie realizată de Irina Ijboldina.

Foto 10: Sacarovca. Ekaterina Tarasovna Cerevatova (n. 1950) lângă cuptorul din casa mamei sale (pridvor interior). Fotografie realizată de Irina Ijboldina.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA