În perioada 19-21 decembrie 2024, cercetătoarea științifică Olga Garusova și dr. conf. Tatiana Zaicovschi, cercetător științific coordonator în cadrul Secției „Cultura tradițională a Minorităților etnice” a Institutului Patrimoniului Cultural, au efectuat o expediție etnografică în orașul Tighina. Aceasta a avut ca obiectiv documentarea alimentației și portului tradițional al credincioșilor de rit vechi, abordând două teme principale: alimentația cotidiană, ritualică și de sărbători, precum și portul tradițional masculin și feminin.
În urma interviurilor cu nouă localnici și a observațiilor directe, au fost adunate informații despre preparatele culinare specifice vieții de zi cu zi, sărbătorilor și ritualurilor din ciclul obiceiurilor de familie, cum ar fi nașterea, botezul, nunta, înmormântarea și pomenirea. Totodată, a fost documentat portul tradițional al femeilor și bărbaților, inclusiv cel asociat ritualurilor religioase.
Pentru a înțelege mai bine stilul de viață al lipovenilor din Tighina, echipa de cercetare a participat la slujbe religioase desfășurate la biserica Acoperământul Maicii Domnului, intervievând participanții. De asemenea, au fost realizate vizite la Centrul-Muzeu al credincioșilor de rit vechi „Țentr-Muzei Drevnerusscaia cnijnița” și la Muzeul de Istorie și Tradiție Locală din Tighina, unde au fost studiate materiale despre comunitatea lipovenească și au fost realizate documentări fotografice.
Cercetările de teren au permis identificarea unor trăsături comune și specifice ale culturii tradiționale a lipovenilor din Tighina, în comparație cu alte localități din Republica Moldova. De exemplu, portul tradițional „de rugăciune” include „sarafanul” – un tip de rochie tradițională, care nu are mâneci și este adesea asortată cu o bluză, cu o croială specifică, căciulița „chicica” confecționată printr-o tehnologie aparte și componenta „povoinic” ca acoperământ pentru cap. Un alt aspect observat a fost utilizarea mai rară a cămășii „cosovorotca” în comparație cu alte comunități lipovenești. În ceea ce privește alimentația, au fost identificate diferențe în utilizarea hainelor și a încălțămintei rituale pentru decedați, precum și în prepararea unor bucate rituale, cum ar fi „borșci” și „cutia”. Preparatele consumate zilnic și de sărbători includ sarmale („golubțî”) și plăcinte de diverse tipuri („piroghi” și „pirojchi”).
Această expediție a contribuit semnificativ la înțelegerea specificului cultural al lipovenilor din orașul Tighina, oferind o perspectivă detaliată asupra alimentației și portului tradițional al acestei comunități.