Apariție editorială a IPC: Violeta Tipa. Constantin Bălan: ipostazele artisticului

Recent la Institutul Patrimoniului Cultural, Centrul Studiul Artelor, a apărut monografia

„Constantin Bălan: ipostazele artisticului”

Autor: dr. Violeta TIPA

Monografia Constantin Bălan: ipostazele artisticului pune în valoare una dintre personalitățile importantele din domeniul artei cinematografice naționale – Constantin Bălan, pictor-scenograf și regizor al filmelor de animație.

Activitatea artistului plastic C. Bălan se impune prin varietate: de la scenografia în film (colaborarea cu regizorii Gheorghe Vodă la pelicula Singur în fața dragostei, Vlad Ioviță la filmele Făt-Frumos și La porțile satanei, cu Vasile Brescanu la Agentul serviciului secret și scurtmetrajul Când voi veni a doua oară) și teatru (Teatru de Operă și Balet, Teatrul muzical-dramatic „Vasile Alecsandri” din Bălți), regia filmelor de animație și ilustrarea cărților pentru copii. Dar, în istoria artelor naționale, numele lui va rămâne, în primul rând, ca regizor de filme de animație, și va fi asociat, în special, cu regizorul seriei de filme cu Guguță, filme care l-au promovat pe personajul nostru autohton în lume.

Monografia conține filmografia și spectacologia regizorului, Indice de nume, precum și bibliografia, ce cuprinde izvoarele, în care se regăsește activitatea lui Constantin Bălan. Lucrarea este bogat ilustrată. Studiu monografic va completa istoria cinematografiei naționale, concepută prin destinele unor cineaști de valoare, care au contribuit la făurirea acestei arte.

Violeta Tipa. Constantin Bălan: ipostazele artisticului. Chișinău: 2023, 247 p.

ISBN 978-9975-84-187-0

Felicitări autoarei ! Succese în continuare !