În memoria lui Eugen NICOLAE, Directorul Institutului de Arheologie „Vasile Pârvan” din București

Cu profund regret am aflat despre trecerea în neființă a Directorului Institutului de Arheologie „Vasile Pârvan” din București, marele om de știință Eugen Nicolae. Aceasta reprezintă o pierdere irecuperabilă pentru întreaga comunitate științifică istorică românească, dar și pentru Republica Moldova, deoarece Eugen Nicolae a fost un prieten devotat și un îndrumător de neprețuit pentru mulți dintre colegii noștri. Timp de peste 30 de ani, el a colaborat strâns cu numeroase instituții științifice din Republica Moldova, fiind un exemplu de excelență profesională și un sprijin prietenesc pentru cercetătorii din Chișinău.

Eugen Nicolae a avut un rol esențial în revitalizarea cercetărilor numismatice în Republica Moldova, oferind îndrumare și formând specialiști în acest domeniu. La inițiativa sa, au fost organizate 19 ediții ale Simpozioanelor de Numismatică din Chișinău, care au adunat numismați profesioniști și amatori din România, Republica Moldova și din alte țări. De asemenea, Eugen Nicolae a fost unul dintre fondatorii Simpozioanelor de Heraldică de la Chișinău, care au ajuns deja la cea de-a XVIII-a ediție.

Moștenirea sa științifică este neprețuită. Pentru Republica Moldova, contribuțiile sale deosebit de importante includ datarea și tipologia emisiunilor monetare islamice de la Orheiul Vechi și Costești, precum și includerea în circuitul științific a numeroase descoperiri monetare și artefacte spectaculoase din stânga Prutului.

Intelectul și valoarea sa umană l-au apropiat de numeroși cercetători, colecționari și oameni obișnuiți din Chișinău, care îi vor perpetua memoria.

În numele colegilor din Chișinău și al meu personal, exprim sincere condoleanțe familiei, colegilor de la Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan”, prietenilor lui Eugen Nicolae, precum și întregului mediu științific din România.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Ion URSU,
Directorul Institutului Patrimoniului Cultural
Chișinău, 29 septembrie 2024