Expediție etnografică: alimentația și portul tradițional în cultura credincioșilor de rit vechi „bezpopoviți”

În perioada 9-14 decembrie 2024, cercetătorul științific Olga Garusova și dr., conf., cercetător științific coordonator Tatiana Zaicovschi, din cadrul Secției „Cultura tradițională a Minorităților Etnice” a Institutului Patrimoniului Cultural, au desfășurat o expediție etnografică în orașul Edineț și satul Slobodca, raionul Edineț. Tema expediției a vizat documentarea alimentației și portului tradițional al credincioșilor de rit vechi, cunoscuți ca membri ai comunității Pomorie (Община Поморского согласия), care locuiesc exclusiv în aceste localități. Aceste comunități sunt cunoscute și sub denumirea „bezpopoviți”. Termenul, de origine rusă, desemnează credincioșii ortodocși de rit vechi care, în urma reformelor bisericești din secolul al XVII-lea, au optat pentru practicarea credinței fără preoți, respingând ierarhia clericală oficială.

Expediția a avut drept scop identificarea și documentarea practicilor alimentare cotidiene, de sărbătoare și rituale, precum și a portului tradițional, în contextul ritualurilor ciclului vieții, precum nașterea, botezul, căsătoria, înmormântarea și pomenirea. Pe baza interviurilor realizate cu 14 localnici și a observațiilor directe, au fost înregistrate detalii despre preparatele culinare tradiționale utilizate în viața de zi cu zi și în ritualuri, alături de elementele distinctive ale portului tradițional.

Pentru o mai bună înțelegere și contextualizare a materialelor obținute, expediția a inclus vizite de teren pentru a identifica cuptoarele tradiționale rusești și ustensilele de bucătărie, observarea directă a portului tradițional, participarea la o slujbă religioasă de pomenire la casa de rugăciuni din orașul Edineț, precum și intervievarea participanților în cadrul aceasteia. Cercetătorii au vizitat, de asemenea, Muzeul Ținutului Edineț, unde au studiat materiale legate de credincioșii de rit vechi „bezpopoviți” din raion și au realizat documentarea fotografică.

Cercetările au relevat și specificul portului tradițional femeiesc și bărbătesc, precum și caracteristicile alimentației rituale și cotidiene ale credincioșilor de rit vechi „bezpopoviți” din orașul Edineț și satul Slobodca. A fost elucidat rolul acestor elemente în tradiții și obiceiuri, incluzând semantica și pragmatica acestora. Totodată, au fost identificate particularități distincte ale comunității Pomorie, care le diferențiază de alți credincioșii de rit vechi (lipoveni) din Republica Moldova.

Această expediție a contribuit la aprofundarea cunoașterii patrimoniului cultural al credincioșilor de rit vechi „bezpopoviți”, oferind un important suport documentar pentru conservarea și promovarea tradițiilor acestei comunități.